Βάλτε πλώρη για ένα γαστρονομικό ταξίδι στην Κρήτη, από το σπίτι

Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης «Wines of Crete»

Κρήτη… «Η γη στη µέση της θάλασσας που έχει το χρώµα του κρασιού…», κατά τον Όµηρο. Η ιστορία του κρασιού στην Κρήτη και οι δεσµοί του µε το νησί έχουν τις ρίζες τους στα βάθη των αιώνων, πριν ακόµη και από τα οµηρικά έπη. Το αµπέλι καλλιεργείται συστηµατικά στην Κρήτη εδώ και περίπου 4.000 χρόνια! Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το αρχαιότερο πατητήρι σταφυλιών, ηλικίας µεγαλύτερης των 3.500 ετών, έχει ανακαλυφθεί στην περιοχή του Βαθύπετρου. Από τον Όµηρο γνωρίζουµε πως τα κρητικά κρασιά ήταν ξακουστά σε όλο τον τότε γνωστό κόσµο. Πέρα από το ηλικίας 3.500 ετών πατητήρι, εντυπωσιακοί αµφορείς, τεράστιοι υπόγειοι χώροι αποθήκευσης, σχετικές απεικονίσεις σε όλα τα µινωικά ανάκτορα, αλλά και αναρίθµητες καταχωρίσεις για µεγάλες ποσότητες κρασιού στα µινωικά αρχεία σηµατοδοτούν όχι µόνο τον κεντρικό ρόλο που έπαιζε το κρασί στη ζωή του νησιού, αλλά και το υψηλό επίπεδο γνώσης των Μινωιτών για αυτό.

Η καλλιέργεια του αµπελιού και η παραγωγή κρασιού στην Κρήτη συνεχίζονται ασταµάτητα στη διάρκεια των αιώνων. Στον «Κώδικα της Γόρτυνας», το αρχαιότερο νοµικό κείµενο στην Ευρώπη, βλέπουµε πρώτη φόρα µια σειρά από κανόνες για την καλλιέργεια του αµπελιού. Το εμπόριο του εξαιρετικής ποιότητας κρητικού κρασιού ξεκινάει από τη Μινωική περίοδο, συνεχίζεται στα ελληνιστικά, ρωμαϊκά και ενετικά χρόνια και φτάνει ως τις μέρες μας. Νέες ποικιλίες δοκιµάζονται, νέα αρώµατα και γεύσεις αναδεικνύονται, προσφέροντας στον καταναλωτή εκλεκτά κρασιά που µπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα και όλες τις απαιτήσεις. Αξιοποιώντας τις παραδοσιακές ποικιλίες του σταφυλιού και τη συσσωρευµένη εδώ και αιώνες πείρα, οι σηµερινές οινοβιοµηχανίες της Κρήτης έχουν καταφέρει να ανεβάσουν το κρητικό κρασί στη θέση που δικαιωµατικά του ανήκει. Από το 2006, ο Κρητικός οινοποιητικός κλάδος μπήκε σε νέα τροχιά ανάπτυξης ακολουθώντας μια νοοτροπία συνεργασίας και συνεργιών. Ο Νόμος Ηρακλείου, ως κεντρικός πυρήνας παραγωγής εμφιαλωμένων κρασιών, έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα σε αυτό που θα εξελισσόταν στη συνέχεια σε Wines of Crete, ένα δίκτυο «ομπρέλα»  με στόχο την προώθηση και αναγνώριση του Κρητικού κρασιού, τόσο εντός όσο κι εκτός Ελλάδος και την ανάπτυξη του Οινοτουριστικού ρεύματος στο νησί. Η εκπαίδευση του καταναλωτή και του επαγγελματία, η παρουσίαση της παραγωγής στο ίδιο αυτό κοινό μέσα από οργανωμένες γευσιγνωσίες κι εκθέσεις, η δημιουργία όλων των απαραίτητων εργαλείων για την αρτιότερη επίτευξη αυτής της επικοινωνίας, συνθέτουν τις δράσεις του Wines of Crete. Το αποτέλεσμα έχει αρχίσει να διαφαίνεται την τελευταία τριετία. Η Κρήτη διαθέτει πλέον την εικόνα μιας πολύ ενεργής και δυναμικής περιοχής παραγωγής κρασιών ποιότητας, χαρακτηριζόμενη κι από τη μοναδικότητα των ποικιλιών σταφυλιού που καλλιεργεί. Έχει ξεφύγει οριστικά από την εικόνα της περιοχής μαζικής παραγωγής ανούσιου κρασιού που εν πολύς την αδικούσε και κινείται προς την κατεύθυνση ενός οινικού προορισμού υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Ημέρες Κρητικής Γαστρονομίας, Ηράκλειο

Ημέρες Κρητικής Γαστρονομίας – Ηράκλειο: Γευτείτε την αυθεντική Κρήτη, απολαύστε τη ζωή…

Διαμοιράστε τη σελίδα

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email